Deel dit artikel

Stikstofgehalte afgenomen

Het aandeel van vervuilende stoffen zoals stikstofdioxide en koolstofdioxide is met zo’n 20 tot 60 procent afgenomen sinds dat het Corona virus ons land heeft getroffen. Dit is te zien uit analyse van satellietbeelden genomen door het KNMI. Stikstofgehalte afgenomen

De beelden zijn vanuit de ruimte opgenomen met het Nederlandse satellietinstrument Tropomi. Omdat het afgelopen week zo helder weer was, was het mogelijk om de uitstoot van schadelijke stoffen goed te zien. Een satelliet kan niet door wolken heen kijken. Als je dit gaat vergelijken met metingen uit 2019 in een soort vergelijkbare periode dan zijn deze verschillen erg goed zichtbaar.

Betere luchtkwaliteit

Volgens het KNMI heeft de grote marge van 20 tot 60 procent minder uitstoot te maken met dat het weer erg vaak varieert maar ook de uitstoot. Zo is het vaak dat zo op zondag de uitstoot een stuk lager is dan bijvoorbeeld doordeweeks. De data is gecombineerd over verschillende periodes en vergeleken met de periode voor deze maatregelen maar ook met het maandgemiddelde van maart 2019. De schatting van deze reductie is erg afhankelijk van hoe de vergelijking nou precies wordt gedaan en welke specifieke periode er voor de middeling gekozen wordt. Deze schatting is daarom ook relatief onzeker voor Nederland volgens het weerinstituut.

Het KNMI meldt dat er al zestien jaar lang satellietmetingen worden gedaan door dit OMI-instrument, de geavanceerdere van Tropomi. “Uit de vergelijking met deze historische gegevens blijkt hoe uitzonderlijk de actuele situatie is.

Andere landen

In verschillende landen zoals China en Italië bleek al eerder, op basis van satellietbeelden en metingen op de grond, een goed zichtbare verbetering van de luchtkwaliteit. De hoeveelheid stikstofdioxide in China daalde met zo’n 35% en in sommige steden liep dit zelfs op tot 50%.
Ook in het dichtbevolkte Noord-Italië is er een grote daling in de hoeveelheid stikstofdioxide, dit is namelijk gehalveerd.

Wat nu?

Het KNMI geeft aan in een volgende stap satellietmetingen van concentraties NO2 met verschillende metingen aan de grond te gaan combineren. Dit samen met de modellen die de chemie in de atmosfeer en variatie in het weer beschrijven, kan het instituut beter de weersinvloed beoordelen en zo betere en preciezere schattingen maken van de veranderingen in zoal de uitstoot.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Like dan onze Facebook pagina!

Bron: Sjouke Jacobsen

Blog

Collectief goed ondernemerschap zichtbaar maken! 

Onafhankelijk als collectief, goed ondernemerschap zichtbaar maken! Er is vandaag de dag veel aan de hand in de wereld. Er moet van alles worden

Blog

Hetzelfde water nog een keer naar de zee dragen?

Tijdens de vakantie hoorde ik ons aller Bert van Leeuwen op Radio 2 vertellen over een nieuw seizoen van het Familiediner. De interviewer gaf

Blog

ALLES OF NIETS

Verwarring, Angst, Boosheid en Confrontatie. Wat kun je anders hoor ik ze zeggen. En ja…, wat zou uw eigen reactie zijn, wanneer u op