Geschreven door: Christine op 27 maart 2020
5 min

Landbouw Collectief ontevreden

Landbouw Collectief, de boerenorganisaties verenigd, hebben aangegeven niet meer met het kabinet te willen praten over het stikstofbeleid. Ze vinden dat Carola Schouten, Minister van Landbouw, hun op geen enkel aspect tegemoet wil komen en juist haar eigen plan wil realiseren.

 

Voorzitter van Landbouw Collectief is woedend en geeft aan dat praten geen enkele zin meer heeft omdat er simpelweg niet naar hun geluisterd wordt. “Wij hebben drie voorstellen gedaan om de stikstofuitstoot met vele kilotonnen omlaag te krijgen. We wilden boeren laten kiezen tussen meer de wei in sturen van vee, mest uitrijden vermengd met water en het toedienen van eiwitarme voer. Maar er worden alleen maar juridische obstakels bedacht om de eerste twee plannen af te wijzen”.

 

Ander voer

Minister Schouten wilt nu volgens Dijkhuizen alle boeren verplichten om over te stappen naar ander voer. “En wat triest is, is dat ze dat ook direct wil gaan invoeren. Wij hadden voorgesteld dat niet nu in een Cororacrisis te doen. Veel staat nu toch stil, waardoor er minder uitstoot is. Maar de minister wilt doorzetten, omdat er nu eenmaal afspraken over gemaakt zijn in de coalitie. Het is alsof je nu intensive care-verpleegkundigen op bijscholingscursus stuurt omdat het een half jaar geleden zo gepland was” zo zegt Dijkhuizen.

Andere plannen

Het kabinet gaat nog steeds door om plannen te maken om zo de stikstofuitstoot terug te dringen. De coalitiepartijen hebben daar al overleg over gehad en ze naderen elkaar steeds dichter. Het is dan ook de bedoeling dat eind deze maand de plannen richting de Tweede Kamer gaan.

Niet alleen bestaan de plannen om boeren ander veevoer te laten gebruiken, maar ook een uitkoopregeling voor boeren die ermee willen stoppen en zo willen bijdragen aan boeren die hun bedrijf duurzamer willen maken. Het gaat hier dan ook om honderden miljoenen euro’s aan rijksgeld.

 

Uitstellen

Schouten heeft aangegeven dat de coronacrisis geen reden is om het reduceren van het stikstofgehalte nog uit te stellen. Ze wilt namelijk voorkomen dat ons land nog op slot zit als de crisis afgelopen is. Landbouw Collectief hoopt ergens nog dat de Tweede Kamer de plannen tegenhoudt maar de kans is erg klein als de coalitie een deze een akkoord sluit over het aanpakken van stikstof.

Bron: Ron Kragten

 

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Like dan onze Facebook pagina!

Geschreven door:
Christine