Bel ons op +31 (0)26 339 72 67
Bereikbaar tot 17.00 uur

Deel dit artikel

Landbouw Collectief teleurgesteld

Minister Schouten en het Landbouw Collectief hebben weer is overlegd, premier Rutte kon hier niet bij zijn. Het Landbouw Collectief is teleurgesteld in het overleg wat zij gehad hebben, het lijkt er namelijk op dat de kaarten al in 2019 in Den Haag zijn geschud. Het lijkt er erg op dat Minister Schouten zich niet sterk wilt maken voor de belangrijke punten voor de sector en zo tot oplossingen komen.

 

Dit alles terwijl er in de landbouw al erg veel gereduceerd wordt op stikstof, ook in de laatste weken. Ondanks de Corona crisis waardoor de stikstofconcentratie in de lucht flink gedaald is en de voedselvoorziening nu crucialer dan ooit is, wilt het Kabinet de plannen uit 2019 gewoon doordrukken. Op deze manier is overleggen onmogelijk.

Plannen

Al in november 2019 heeft het Landbouw Collectief een plan bedacht en neergelegd bij het Kabinet om zo een aanzienlijke hoeveelheid stikstofuitstoot te besparen. Sindsdien is er erg veel overlegd en zijn er op sommige vlakken voortgang geboekt. Maar toen werd het ook duidelijk dat het Kabinet eigen plannen heeft ontwikkeld. Neem bijvoorbeeld de Spoedwet Aanpak Stikstof die in december doorgevoerd is, deze biedt de mogelijkheid om al het veevoer voor de dieren vanuit Den Haag tot in detail te regelen. Dit biedt vervolgens de mogelijkheid om boeren te beboeten op een manier die alle proporties te buiten gaat. Ook is er zeer tegen advies in van het Landbouw Collectief een peperdure regeling aangekondigd in februari voor het opkopen van boerenbedrijven, uit berekeningen blijkt dat het effect minimaal is Natura-2000 gebieden.

 

Overleg steeds lastiger

Het overleg over de voorgestelde maatregelen, samengesteld door het Landbouw Collectief, liep ook steeds stroever en op dit moment is er nog geen van deze maatregelen toegepast in de praktijk. Alle ideeën vanuit de landbouwsector worden door het ministerie juridisch lamgeslagen. Nu blijkt het dat de minister de Spoedwet voor iedereen wilt laten invoeren. Terwijl we middenin een Corona crisis zitten, waar boeren en partners in de voedselketen wel even iets anders aan hun hoofd hebben, en dat terwijl ze ook nog eens niet goed worden voorgelicht of ondersteund. Onbegrijpelijk en onverantwoord!

 

Oproep

Landbouw Collectief roept de politiek op om de minister te bewegen om zo alsnog tot een goed akkoord te komen met het Landbouw Collectief. Tot dan zet het Landbouw Collectief alle activiteiten in de werkgroepen stop. Voorzitter van het Landbouw Collectief, Aalt Dijkhuizen zegt: “De minister kan nog steeds de reductie van stikstof met de boeren en de rest van de keten doen in plaats van zonder, maar dat vraagt van haar wel een fundamenteel andere opstelling dan we nu al een half jaar ervaren.”

 

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Like dan onze Facebook pagina!

 

Bron: LTO Nederland

Blog

Collectief goed ondernemerschap zichtbaar maken! 

Onafhankelijk als collectief, goed ondernemerschap zichtbaar maken! Er is vandaag de dag veel aan de hand in de wereld. Er moet van alles worden

Blog

Hetzelfde water nog een keer naar de zee dragen?

Tijdens de vakantie hoorde ik ons aller Bert van Leeuwen op Radio 2 vertellen over een nieuw seizoen van het Familiediner. De interviewer gaf

Blog

ALLES OF NIETS

Verwarring, Angst, Boosheid en Confrontatie. Wat kun je anders hoor ik ze zeggen. En ja…, wat zou uw eigen reactie zijn, wanneer u op