Bel ons op +31 (0)26 339 72 67
Bereikbaar tot 17.00 uur

Deel dit artikel

Stalmeesters is in gesprek met pluimveeboer..

Stalmeesters is in gesprek met pluimveeboer Alex Geerligs, Tante Door concept. Wij zijn benieuwd naar zijn mening. Stalmeesters richt zich op het duurzaam rendement voor de boer. Door een toenemende mate van complexiteit binnen de branche is er een noodzaak voor een andere, meer eerlijke, manier van organiseren. Er is behoefte aan keten innovatie. Als je kijkt naar duurzaam rendement, waar denk jij dan aan? 

 Duurzaam rendement? Dat betekent voor mij schoner, minder uitstoot en een beter stalklimaat. Meer de richting op van biologische producten. Het concept dat ik in de stal heb, is het “Tante Door”-concept. Met dit concept spelen we in op deze factoren, waarbij de volgende speerpunten belangrijk zijn: rust en ruimte, optimale omstandigheden voor de kuikens, goede voeding, een strikt antibiotica beleid en vermindering van het stresshormoon. Een kip die als Tante Door wordt verkocht is altijd 100% antibiotica-vrij.

Het concept is een gesloten keten van kuiken tot aan de slacht. Uiteindelijk vindt de verwerking plaats bij Veldhoven Kipproducten. Onze producten liggen niet bij de Albert Heijn, maar komen terecht bij de poelier en/of de horeca. Veldhoven Kipproducten is als het ware de groothandel voor vleeskuikens.

Leuke informatie over “Tante Door” vind je op de website DatZegtGenoeg. Onze dochters hebben het afgelopen halfjaar diverse vlogs gemaakt over het hele proces van onze keten. Hiermee geven ze op een leuke manier een kijkje in mijn stal.

 Je hebt een bewuste keuze gemaakt voor een concept ten opzichte van het voeren van een traditioneel pluimveebedrijf. Is dit voor jou als ondernemer de juiste keuze gebleken? 

Jazeker. Ik heb maar één stal van 1000 m2. De stal is te klein om mee te komen met de traditionele bedrijven. Een volwaardig bedrijf heeft rond de 80.000 – 100.000 kuikens. Ik heb er 13.000 tot 16.000 in de stal.

Het is dus een bewuste keuze, want met  traditionele kuikens verdien ik niet genoeg. Nu heb ik altijd een vaste prijs. Je kunt het zien als een soort van bodem prijs, net wat de markt doet; vraag en aanbod.

Daarnaast hebben we binnen Tante Door een app, waarin we alles delen. Informatie en ervaringen, maar ook bijvoorbeeld de gewichten van de kuikens. Zo kunnen we elkaar ook helpen om dingen makkelijker en beter te krijgen. De meeste stallen hebben daarnaast alsnog hun eigen uitdagingen, want dat is ook afhankelijk van de grootte en het type stal. Ik heb een stal uit 1980. Die  is inmiddels al oud, traditioneel maar wel in goede staat. Tegenwoordig is alles mechanisch en computergestuurd natuurlijk. Gelukkig heb ik veel verstand van computers en glasvezel, want ik ben naast het pluimveebedrijf ook werkzaam in de glasvezel. Ik verzorg de opnames van glasvezel bij klanten.

Je geeft aan dat je een oude traditionele stal hebt. Wat betekent dat voor jouw uitstoot?

 Ik heb natuurlijk minder uitstoot. Hoe meer kuikens, des te meer uitstoot. Stalmeesters heeft de apparatuur bij mij in de stal gehangen en dit gemeten door middel van de stal-sensoren.

Ik heb een natuurlijke ventilatie, waardoor ik met natuurlijke trek in de stal kan ik ventileren. Ook heb ik een recirculatie systeem voor de emissie.  Dit haalt de warme lucht  terug uit de nok en drukt deze naar beneden in de stal. Hierdoor heb je minder stookkosten en bespaar je op de kosten.

Heb jij enig idee waar je daadwerkelijk staat met de emissies?

Stalmeesters heeft een tijd geleden een eerste test-sensorbox opgehangen bij mij in de stal. De nieuwe sensorbox wordt binnenkort bij mij opgehangen. Dus ik ben wel benieuwd naar de nieuwe waardes. Of ik iets meer moet ventileren, teveel uitstoot heb of dat iets met het voer kan doen. Het is waardevol om inzicht te hebben in de gevolgen van bepaalde keuzes of experimenten.

Het voer wordt geleverd vanuit Tante door, dit is steeds afhankelijk van de groei. Het zou best interessant kunnen zijn om hiermee te experimenteren om te kijken of er nog een optimalisatie mogelijk is. Hierbij moet je dan natuurlijk weer opletten dat de stal bijvoorbeeld niet te nat wordt.

Minister Schouten wil pilots om daadwerkelijke emissie-uitstoot in stallen te meten. In de toekomst bepalen veehouders en techniek-leveranciers zelf de inrichting van het stalsysteem, zolang de gestelde emissie-doelen behaald worden. Op deze manier kunnen innovaties sneller en makkelijker doorgevoerd worden. Wat vind je daarvan? 

 Als er duidelijke en reële richtlijnen zijn en het geldt voor een langere periode, dan is dat een goed initiatief. Investeren is prima, maar de huidige markt is nu heel slecht voor de vleeskuikens.

We kennen het voorbeeld van de warmtewisselaar. Die wordt nu ook niet meer goedgekeurd, maar heel veel boeren hebben er al in geïnvesteerd.  Het is weer weggegooid geld voor de boer. Elke boer wil investeren om het beter doen, maar er moet ook wat tegenover staan. De overheid blijft maar regeltjes verzinnen en doorduwen. Dat is frustrerend.

Als je ergens in investeert, dan maak je wel een plan. Ik kan het binnen vier of vijf jaar weer terugverdienen. Maar als er dan binnen die 4 of 5 jaar weer een andere regel komt, dan kan je dat nooit terugverdienen.

Wat als je met meer boeren relevante inzichten zou kunnen delen, wat denk je dat dat op kan leveren? 

Je kan altijd al samenwerken, maar dan moet iedereen wel de eerlijke gegevens en cijfers delen. Je moet wel met elkaar de voorwaarden overeenkomen en gewoon transparant zijn naar elkaar. Ook als het een keer minder is. Iedere boer heeft er wel een slechte ronde tussen zitten, dat gebeurt elk jaar wel. Met Tante Door is het ook zo; elke week lever je de gewichten aan en kan je vergelijken. Er zijn verschillen die je dan kan bespreken. Ook in het concept zelf is input vanuit de boer van belang.

Elkaar helpen. Neem het voer als voorbeeld. Hier kan in het proces een verschil in de samenstelling van het voer komen. Ook dit soort info deel je met elkaar en natuurlijk met de leverancier.

Er zijn al zoveel onderzoeken geweest op deze markt, vaak wordt dit door specialisten uitgevoerd maar geen navraag gedaan bij de boer, dus ook niet uit de praktijk. De boeren hebben verschillende systemen, het zou mooi zijn als deze gekoppeld kunnen worden. Iedereen kan dan delen en leren van elkaar. Dat kan bijvoorbeeld over ventilatie gaan of bemesting. Delen om sneller vooruit te komen.

Welke uitdaging heb jij met emissies, is dat fijnstof, ammoniak?

Voor mij is dat fijnstof. Door natuurlijke ventilatie gaat het naar buiten en ik zou wel willen weten wat er naar buiten gaat. Als jullie dit kunnen meten, zou dat goed zijn, zodat ik de meetwaardes ken van mijn stal. Er zijn nu systemen van prikkeldraad met stroom erop om fijnstof uitstoot te reduceren. Dit zou een mogelijke investering kunnen zijn voor mij. En inzicht bij de verschillende temperaturen. Een maand geleden was er door middel van een omslag in het weer sprake van een verschil van 30 graden; dat zijn uitdagingen. Duidelijke inzichten bieden dan zeker mogelijkheden voor de stal.

Is Tante Door voor jou het concept voor de toekomst of volgen er nog een andere manieren van organiseren voor een concept voor de toekomst?

Ja, voor mij is dit zeker een concept voor de toekomst. We zijn al een aantal jaren bezig. We zien dat er een groeiende behoefte is aan kwaliteit. Vooral bij een goede slager of poelier en in de horeca is men bereid om wat extra te betalen voor een eerlijk stuk vlees. Tuurlijk blijven de traditionele kuikens bestaan, want de hele wereld moet natuurlijk ook gevoed worden. We kunnen niet alleen af met concept vlees.

Alex Geerligs zit in de Raad van Advies van Stalmeesters. Wat is de reden om mee te doen?

Iman de Zwarte (Stalmeesters) heeft mij gevraagd om mee te doen. Ik vind dit interessant en wil graag meer weten over de sensoren en de grafieken die jullie aanbieden om mijn waardes inzichtelijk te maken.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op, dit kan per mail: hello@stalmeesters.nl of  bel 026-3397266.

Wilt u weten waar Stalmeesters zich voor inzet? Lees hier verder

Wilt u op de hoogte blijven, like dan onze Facebook pagina!

Blog

Collectief goed ondernemerschap zichtbaar maken! 

Onafhankelijk als collectief, goed ondernemerschap zichtbaar maken! Er is vandaag de dag veel aan de hand in de wereld. Er moet van alles worden

Blog

Hetzelfde water nog een keer naar de zee dragen?

Tijdens de vakantie hoorde ik ons aller Bert van Leeuwen op Radio 2 vertellen over een nieuw seizoen van het Familiediner. De interviewer gaf

Blog

ALLES OF NIETS

Verwarring, Angst, Boosheid en Confrontatie. Wat kun je anders hoor ik ze zeggen. En ja…, wat zou uw eigen reactie zijn, wanneer u op