Het aantal slimme meters wat wordt gebruikt in de pluimveehouderij om het stalklimaat te monitoren, blijft nog steeds groeien. De informatie die hiermee wordt verzameld levert soms verrassende resultaten op. Als je gaat kijken naar ammoniak en CO2-niveaus dan zie je dat deze afwijken van de streefwaarden. De concentraties van deze twee stoffen in de stallucht varieert gedurende de dag en de verschillen zijn fors.Stalklimaat heeft nog vele geheimen
Meten = weten
Het project Meten is Weten is een initiatief van een vleesbedrijf genaamd Vion en 22 Good farming star-boeren. Met sensoren wordt het stalklimaat de hele tijd gevolgd en verbeterd. Met een dashboard worden deze gegevens in een overzicht gezet zodat de boer makkelijk afwijkingen kan zien. In de toekomst komt hier ook nog waterkwaliteit en het verbruik hiervan erbij in het dashboard.
Sensoren
Met behulp van sensoren kunnen we nu beter de ammoniakwaarde, temperatuur, luchtvochtigheid en de CO2-waarde meten in stallen. Je ziet al wel dat er verrassingen boven tafel komen, namelijk bij de CO2-waarden en ammoniakwaarden.
Procesbeheer
Frans Leemans, klimaatdeskundige van Klimaplus zegt dat hij veel ziet zitten in deze slimme meters om zo continu staltemperatuur, CO2-gehalte, luchtvochtigheid en ammoniak te meten.
Leemans: “Slimme meters zijn een hulpmiddel om het productieproces te controleren en bij te sturen. Varkens houden is ook een productieproces. De meters helpen hierbij.”
Leemans zelf gebruikt deze data die van de sensoren komen om fouten in het klimaatregeling op te sporen. Te hoge ammoniakconcentratie is niet goed en het kan zomaar een gevolg zijn van inkomende stallucht dat in de put valt. Een optie zou dan kunnen zijn om de lucht voor te verwarmen.
Effect op financiën
Het is geen geheim dat het gebruik van sensoren nog niet af is. Data van veel groeiende bedrijven stromen binnen maar desondanks deze groeiende en stijgende lijn gaat het zeker nog een jaar duren voordat er echt bruikbare informatie komt over de financiële effecten van het gebruik deze slimme meters. Om nou dus te zeggen wat voor effect een goed en constant stalklimaat heeft op de diergezondheid, karkaskwaliteit en technische resultaten zullen we moeten afwachten.
Water- en voerconsumptie en gewichtstoename
Er zijn veel bedrijven in Nederland bezig om voor de landbouw allemaal sensoren etc te maken, zo ook Hotraco Agri, zij zijn leverancier van slimme techniek om bijvoorbeeld het stalklimaat te reguleren en te monitoren. Zij nemen het ook nog een stapje verder, zij gaan namelijk ook gewichtstoename, water consumptie en voerconsumptie registreren. De boer krijgt dan meer informatie over wat er nu echt precies in zijn stal gebeurd en wat de effecten precies zijn op de technische resultaten. De boeren willen het niet alleen voor hunzelf maar ook voor de buitenwereld om zo al het slechte nieuws over hun te verminderen. De boeren krijgen de laatste paar maanden een hele lading met slechte berichten over hun en wat ze allemaal wel niet fout doen. Indien we deze gegevens met verschillende veehouders, varkenshouders etc kunnen koppelen, des te beter het inzicht wordt.
Bron: Kees van Dooren