Deel dit artikel

De stikstof discussie vraagt om zuurstof…

Niemand kan zijn ogen sluiten voor het feit dat er niet alleen veel mensen, maar ook veel dieren wonen in Nederland. De stikstof discussie laait steeds weer op en dit vraagt om zuurstof….

 

En wij en zij stoten allemaal stikstof uit

 

Huisdieren zoals honden en katten, slangen, cavia’s, maar ook koeien, kalveren, varkens , kippen en kuikens. Een hoop bij elkaar en tegelijk willen we dat we genoeg ruimte hebben om alle mensen te kunnen blijven huisvesten. En wij en zij stoten allemaal stikstof uit. Want als er iets duidelijk is geworden de afgelopen periode, dan is dat zeker dat we met nieuwe manieren en aanvullende middelen moeten werken om de ruimte die we hebben niet letterlijk te laten verstikken. We moeten bezig blijven met inrichten op een manier die nieuwe perspectieven biedt.

 

Farmers Friendly

 

Een belangrijke aanzet voor nieuwe en betere perspectieven werd al gegeven door de veehouders, de boeren, de strijders. Farmers Defence Force zet een label op markt met Farmers Friendly. Zij willen een beter ketenbeheer met eerlijke verdeling van lasten en lusten. Kortom, boeren hebben vroeger en nog steeds aangetoond te willen meewerken aan betere landbouw en veeteelt met betere voorwaarden voor mens en omgeving. Maar dan wel samen…. Dat betekent dat iedereen in deze maatschappij zijn steentje zal gaan bijdragen. Geen eenzijdige maatregelen die een sector treffen. En de boeren staan daar allang niet meer alleen in. Ook de banken luiden inmiddels de noodklok rondom de stikstof discussie dit vraagt om zuurstof. De huidige eenzijdige benadering met oplossingen die gebaseerd worden op regels in de waan van de dag zorgen ervoor dat de boer verstikt en verstrikt raakt. 

 

Wat er allemaal nog over ons heen komt, weet ook een Stalmeester niet precies. Maar samen met die boer voelen we wel aan dat er dingen zullen veranderen. Of mogelijk al veranderd zijn door de handreiking maar ook de discussie stikstof van de boeren om samen met burgers en samen met de industrie het land bewoonbaar te houden. 

 

Een van de meest in het oog springende aspecten rondom bewoonbaarheid lijkt in Nederland te draaien om uitstootrechten van stikstof. Stikstof komt vrij bij allerlei processen; ook in de industrie. De industrie ontvangt daarvoor vergunningen en heeft een meetplicht. Dat wil zeggen dat zij zelf 24 uur per dag hun emissies monitoren. Vervolgens worden zij regelmatig gecontroleerd. Bij twijfel of veel omgevingsklachten soms zelfs steekproefsgewijs. Wie dat vergelijkt met een agrarisch productiebedrijf ziet de verschillen. De boer wordt vergund met een papier en de fabriek met een meting.

 

Dat is raar! toch? 

 

Immers het gaat in alle gevallen steeds om emissie afkomstig van een productielocatie.  Een productielocatie die steeds zijn geheel eigen en typische bedrijfsvoering heeft die zomaar kan zorgen voor een veel hogere (of lagere) emissie van stikstof. Afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden en het gevoerde management. 

 

Management is een rol van vertrouwen, delen van een overzicht en meten. Daar zitten punten waar de moderne boer iets mee kan. Hij kan zich bijvoorbeeld nog veel meer dan nu gaan richten op het inzichtelijk maken van zijn stikstof emissies. Hij kan het zelf meten! Een veelbelovende ontwikkeling hierin is de opkomst van sensoren,  algoritmes en eenvoudig te bedienen IT-oplossingen. 

 

Als management een rol van delen is, dan hoort daar zeker ook het delen van gegevens bij. Hoeveel stikstof heeft u deze week uitgestoten? Was het meer door de warmte? Of minder, omdat u tegenwoordig ander strooisel gebruikt. En met wie zou u die gegevens willen delen? Dat zijn belangrijke vragen. Immers het nieuwe strooisel is misschien wel duurder, maar als u niet kunt aantonen dat het bijdraagt aan een lagere emissie van uw bedrijf wil de keten (handel en consument) misschien wel niet bijdragen aan de meerprijs daarvoor. Kortom uw gegevens kunnen nu al geld waard zijn. Maar dan moet u ze wel hebben.

 

Geef waarde aan uw metingen

 

Hoe u aan dergelijke gegevens komt, is misschien wel niet eens het meest interessant. Veel belangrijker is de manier om ze te verwaarden. En die waarde komt niet tot stand door een grafiekje te produceren. Die waarde komt tot stand door de gegevens voor dat grafiekje te delen, te bespreken te beoordelen en in context te plaatsen. Samen met collega’s, uw voorlichtingsdiensten of veeartsen. Misschien zelfs wel met onderzoeksinstellingen of overheden. Er komt een nieuwe wind, een nieuwe wereld en U bent daar bij. Samen met Stalmeesters. 

 

PS: wist u al dat Stalmeesters ook een Raad van Advies heeft, waar al diverse belangrijke partijen uit uw werkveld in vertegenwoordigd zijn. Met elkaar vormen we een klankbord en samen met de boeren willen wij de oplossingen bedenken om uit de huidige impasse te geraken van oa de stikstof discussie. 

 

U doet toch ook mee? Beloofd is beloofd!

 

Met vriendelijke groet

 

De Stalmeesters

 

 

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Like dan onze Facebook pagina!

 

Blog

Collectief goed ondernemerschap zichtbaar maken! 

Onafhankelijk als collectief, goed ondernemerschap zichtbaar maken! Er is vandaag de dag veel aan de hand in de wereld. Er moet van alles worden

Blog

Hetzelfde water nog een keer naar de zee dragen?

Tijdens de vakantie hoorde ik ons aller Bert van Leeuwen op Radio 2 vertellen over een nieuw seizoen van het Familiediner. De interviewer gaf

Blog

ALLES OF NIETS

Verwarring, Angst, Boosheid en Confrontatie. Wat kun je anders hoor ik ze zeggen. En ja…, wat zou uw eigen reactie zijn, wanneer u op