corona
Geschreven door: Christine op 15 april 2020
6 min

Coronavirus verstoort wereldwijde voedselvoorziening keten

Hoe zorgen we voor elkaar in moeilijke tijden. Hoe afhankelijk zijn we van wereldwijde voedselvoorziening keten? 

 

Het coronavirus grijpt om zich heen en verstoort ook nog onze voedselketen. Dit blijkt wel uit de boeren die momenteel hun gewassen voeren aan de dieren, of laten bederven en alsnog moeten vernietigen. De boeren krijgen hun producten niet bij de consument vanwege de lockdowns. Door deze beperkingen voor de bevolking ontstaat grote schade aan de landbouw en de voedselvoorziening ketens. Er is bezorgdheid voor grotere tekorten en toekomstige prijspieken.

 

Voedselproductie

Over de hele wereld kunnen miljoenen arbeiders niet naar de velden gaan om te oogsten en te planten. Er zijn te weinig vrachtwagenchauffeurs om de goederen af te leveren. De luchtvracht capaciteit voor verse producten is sterk gedaald omdat vliegtuigen aan de grond staan.

En er is een tekort aan voedselcontainers voor verzending door een daling van de reizen vanuit China.

Dergelijke uitgebreide voedselproductie en distributie problemen zorgen voor een wereldwijd probleem dat zelfs de meest essentiële bedrijfs- en consumentenmarkten op hun kop zet.

 

Wat zijn de gevolgen

Europa heeft een tekort aan arbeidsmigranten die niet kunnen reizen. Het zaai en oogst seizoen staat voor de deur en met een tekort aan de nodige seizoensarbeiders zal dit gevolgen hebben.

In Frankrijk heeft de minister van Landbouw, Didier Guillaume, een oproep gedaan om juist diegene die zojuist hun baan hebben verloren, in te zetten om de arbeidsmigranten te vervangen, en op de boerderijen aan het werk te gaan. Als dit niet wordt gehoord, dan blijft de productie in deze branche achter en wordt de hele sector beschadigd.

 

Boeren en tuinders worden hard geraakt door de corona-crisis. Boerenorganisatie LTO verwacht het komende half jaar bijna vijf miljard euro schade te lijden.

Bron:NOS

 

Wat de gevolgen zijn voor de wereldwijde voedselvoorziening keten zal op termijn duidelijk worden.

 

Wat kan de consument doen?

Er zijn tal van initiatieven door boeren opgetuigd. Lokale boeren zetten hun erf open om hun producten direct aan de consument te verkopen. Maar er zijn ook boeren die thuisbezorgen, direct vanaf het erf naar de keuken, steun de lokale boer!

 

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Like dan onze Facebook pagina!

 

Geschreven door:
Christine