Bel ons op +31 (0)26 339 72 67
Bereikbaar tot 17.00 uur

Deel dit artikel

Stikstof concentratie wordt continue gemeten

‘De concentratie van stikstof wordt continu gemeten en meegenomen in de berekeningen van het RIVM.’  (beweert het RIVM)

De suggestie wordt hiermee gewekt dat ook u als ondernemer regelmatig te maken heeft met situaties waarin mensen (of uzelf ) metingen rondom uw bedrijf uitvoeren. Maar dat laatste is nauwelijks het geval. Depositie meten en herkomst bepalen van de stikstof bronnen (ammoniak of NOx) is kennelijk geen overheidsbelang. Toch zijn er al 10 tallen zo niet honderden miljarden gereserveerd om de problematiek rondom stikstof in banen te leiden. Ook nu! De laatste weken alweer meer dan 5 miljard euro. Met deze maatregelen en middelen beoogd men de natura 2000 gebieden te redden en ruimte te creëren voor groene woonwijken omzoomd door zacht zoevende windmolens. Berlijn aan de Rijn is een term die u allen kent.

Provincies en NGO’s profiteren hiervan. En VNO/NCW en MKB-Nederland zijn blij, want de landbouw gaat volgens deze plannen 90 procent van de beoogde reductie van de stikstofdepositie leveren. Immers Stikstof is Nox (industrieel en verkeer) en NH3 (agrarisch en industrieel).

Of het allemaal precies zo zal lopen weet alleen de toekomst. Toch vraagt het bezinning om onze plaats en rol als veehouder steeds kritisch te toetsten. De vraag is dan; voor wie produceren we… doen we dat alleen voor onze portemonnee of doen doen we dat omdat het zo moet volgens de regeltjes. Of doen we het voor een goede toekomst van ons familiebedrijf? Zijn we wel goed bezig als we steeds volgens ‘de regeltjes werken”  Wat kunnen wij doen om een volwaardig en niet te missen gesprekspartners te zijn in het beleid wat stapje voor stapje ons erf lijkt over te nemen?

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Like dan onze Facebook pagina!

Wij kunnen bijvoorbeeld zelf gaan meten. Zelf meten (en laten meten) is ook helemaal niet nieuw. De industrie doet het al jaren. Het zorgt ervoor dat u niet alleen transparant kunt zijn in wat u bijdraagt aan uw omgeving. Maar het zorgt er ook voor dat u een gesprekspartners wordt die zijn inspanningen en vakmanschap kan tonen en BEWIJZEN. En laten we eerlijk zijn. Het doet uw vakmanschap werkelijk tekort als u zich in de luren laat leggen door de som van een ander. Onverschillig of dat nu uw buurman is, de overheid of het RIVM.

Het wordt tijd dat u als BOER aan het ROER gaat staan

Omdat u wel degelijk kunt bewijzen dat u op bedrijfsniveau stappen zet, inspanningen levert, en zo de maatschappelijke doelen waarmaakt. Bewijzen die voorkomen dat u een speelbal blijft van de waan van de dag. 

En wanneer u en collega’s zelf gaan meten, wordt het al snel samen meten. Samen
data delen en kennis omtrent de zelf gemeten data bespreken. Leren van elkaar en
met elkaar om de juiste stappen te zetten in aantoonbare resultaten.

Wilt u meer informatie ontvangen over onze diensten? Klik dan hier

Blog

Collectief goed ondernemerschap zichtbaar maken! 

Onafhankelijk als collectief, goed ondernemerschap zichtbaar maken! Er is vandaag de dag veel aan de hand in de wereld. Er moet van alles worden

Blog

Hetzelfde water nog een keer naar de zee dragen?

Tijdens de vakantie hoorde ik ons aller Bert van Leeuwen op Radio 2 vertellen over een nieuw seizoen van het Familiediner. De interviewer gaf

Blog

ALLES OF NIETS

Verwarring, Angst, Boosheid en Confrontatie. Wat kun je anders hoor ik ze zeggen. En ja…, wat zou uw eigen reactie zijn, wanneer u op