Bel ons op +31 (0)26 339 72 67
Bereikbaar tot 17.00 uur

Deel dit artikel

“Realtime data geeft boeren weer een stuur”

Remco Westerbroek merkt op dat de pluimveehouder systemen aangeschaft, omdat een certificaat hiervan zegt dat het werkt. “Maar de werking hangt van vele factoren af. Die factoren zitten vaak wel ergens in het hoofd van de vakman. Maar als die met realtime trendlijnen inzichtelijk worden gemaakt, kun je werken aan je processen. Je kunt zoveel meer meten en weten met behulp van sensoren.” “Realtime data geeft boeren weer een stuur”.

Met onze sensortechnieken geven we de pluimveehouder inzicht over wat er binnen in zijn stal gebeurt. Zo kan het zijn dat de conclusie is dat er gezocht moet worden naar een andere oplossing dan de huidige of een aanpassing daarvan. Sterker nog: vaak is het probleem nog niet eens goed gedefinieerd. Met Stalmeesters gaan we eerst naar de basis. Eerst goed meten wat er in de stal gebeurt en vervolgens samen discussiëren en nadenken over de beste oplossing. En die discussie vindt plaats op ons platform, waar je sensordata kunt delen in je eigen gesloten omgeving”.

Realtime data

Een volgende stap is dat een samenvoeging van beschikbare data en trendlijnen op het dashboard worden ingezet om de technische resultaten te verbeteren doordat mogelijke verbanden eerder gelegd kunnen worden: minder uitval en betere legpercentages. “Als boer heb je één cockpit. Met alle relevante staldata. Zo wordt het een management tool. En die data moet transparant zijn. Er zijn partijen die veel meten, maar vervolgens data afschermen. Wij zeggen juist: hier heb je alle realtime data direct beschikbaar, want het is jouw data. Vervolgens bepaalt de pluimveehouder zelf welke data er op het platform gedeeld wordt om de interactie met collega pluimveebedrijven aan te gaan en welke data kan worden afgenomen door externe partijen.”  Realtime data geeft boeren weer een stuur”.

Het doel van Stalmeesters is dus data verzamelen door middel van realtime-monitoring en de discussie aangaan op het platform over mogelijke oplossingen voor het verder optimaliseren van de resultaten. Daaruit kunnen nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan met bijvoorbeeld toeleveranciers, kenniscentra en de overheid. Maar vooral een plek waar het verhaal van de boer wordt verteld. Dat zal volgens Westerbroek moeten leiden tot een betere profilering van de sector en dat met name richting de overheid.  

“De pluimveesector moet één geluid laten horen. Door alles te meten – niet alleen luchtstromingen, maar bijvoorbeeld ook strooisensoren – kunnen er verbanden gelegd worden. We hebben meerdere testlocaties in Nederland lopen, waar we sinds de realtime data worden verzameld, direct kunnen reageren op afwijkende trendlijnen en door de inzichten anders kijken naar probleem en oplossing. Zo word je als ondernemer ook een sterke gesprekspartner in plaats van een ontvanger van allerlei regels. Als pluimveesector kunnen we laten zien hoe goed we met zijn allen bezig zijn. Maar zo kunnen we ook als branche aan tafel gaan zitten bij beleidsmakers en feiten delen die er toe doen.”

“Realtime data geeft boeren weer een stuur in handen

Wil je meer informatie ontvangen over realtime data? Stalmeesters komt graag langs om te praten wat realtime data voor jouw stal kan betekenen.

Wil je op de hoogte blijven van Stalmeesters, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bron: PluimveeActueel

Blog

Collectief goed ondernemerschap zichtbaar maken! 

Onafhankelijk als collectief, goed ondernemerschap zichtbaar maken! Er is vandaag de dag veel aan de hand in de wereld. Er moet van alles worden

Blog

Hetzelfde water nog een keer naar de zee dragen?

Tijdens de vakantie hoorde ik ons aller Bert van Leeuwen op Radio 2 vertellen over een nieuw seizoen van het Familiediner. De interviewer gaf

Blog

ALLES OF NIETS

Verwarring, Angst, Boosheid en Confrontatie. Wat kun je anders hoor ik ze zeggen. En ja…, wat zou uw eigen reactie zijn, wanneer u op