Geschreven door: booomdigital op 7 februari 2019

Luchtreiniger reinigt lucht op dierniveau

Het houden van veel dieren staat gelijk aan hoge (fijn)stofconcentraties. De normen worden steeds strenger en er kan tegenwoordig niet meer verbouwd of uitgebreid worden, zonder dat er ook stofreductiemaatregelen worden toegepast. Conventionele stofreductiemethoden worden hoog in de nok van de stal geïnstalleerd. Wanneer de boer in de stal rondloopt, ademt hij nog steeds veel stofdeeltjes in. Als men gebonden is aan het gebruiken van luchtreiniging, dan is het logisch dat de boer daar zelf ook van profiteert.

De Aspra Agro luchtreiniger reinigt de lucht op dierniveau, reiniging bij de bron, waardoor de dieren en de boer gereinigde lucht inademen. De boer wordt hierdoor veel minder blootgesteld aan luchtvervuiling, wat beter is voor zijn gezondheid. De luchtreiniger wekt een actieve luchtstroom op en is hierdoor zeer effectief, men kan eindelijk het einde van de stal weer zien. De luchtreiniger verwijdert 80 procent van het grove fijnstof (PM10), de helft van het fijnstof (PM2.5) en 20 procent van het ultrafijnstof (PM1). De resultaten worden tijdens het Fijnstof Event gepresenteerd.

 

Open vs. gesloten ionisatie – Stof daadwerkelijk uit de ruimte verwijderen

Ionisatie is een veel gebruikte luchtreinigingsmethode. Ionisatie zet de lucht als het ware onder stroom. Dit zorgt ervoor dat de deeltjes in de lucht geladen worden. Geladen deeltjes slaan veel makkelijker op oppervlakken neer. Echter, als de deeltjes niet op een gericht oppervlak kunnen neerslaan, dan verspreiden geladen deeltjes zich over de ruimte en zoeken zelf een oppervlak om op neer te slaan. In de stal zie je dit terug in dikke stoflagen aan muren, plafonds en kabels.

 

Het slaat ook neer in de long van de dieren en de boer. Onderzoek toont aan dat een geladen deeltje tot vijf maal makkelijker in de long neerslaat dan een niet geladen deeltje[1]. In de stal zweven allerlei deeltjes in de lucht: stofdeeltjes, maar ook ultrafijnstof zoals roet, virussen, bacteri├źn, schimmels en endotoxinen. Dit zijn juist de deeltjes die je niet wilt inademen, zowel de dieren als de boer kunnen er immers ziek van worden.

 

Wanneer ionisatie geladen deeltjes produceert die niet in de luchtreiniger zelf worden opgevangen, spreekt men over open ionisatie. Als de geladen deeltjes wel in de luchtreiniger worden opgevangen, noemen we dit gesloten ionisatie. De ASpra Agro is ontwikkeld als gesloten ionisatie systeem en verwijdert de deeltjes permanent uit de lucht ├ęn de ruimte. Dit draagt bij aan de gezondheid en vermindert ook de schoonmaakkosten in de stal zelf.

 

Zelfreinigend systeem zonder vervangbare filters

 

E├ęn van de ergernissen en kostenposten bij het gebruik van luchtreiniging in, naar of uit de stal, is het vervangen van de filters in de luchtreiniger. Bij de ontwikkeling van de reiniger is dit een belangrijk uitgangspunt geweest. De luchtreiniger is een zelfreinigend systeem dat geen vervangbare filters nodig heeft.

 

Het systeem bevat een intern metalen filter dat automatisch en periodiek wordt gereinigd, waardoor het opgevangen stof in een opvangmedium valt en afgevoerd kan worden. De stofdeeltjes worden daadwerkelijk permanent uit de lucht verwijdert. Dankzij het automatiseren van de filterreiniging, bespaart de boer tijd en onderhoud. Doordat er geen vervangbare filters worden gebruikt, is dit tevens kostenbesparend.

Positieve ionisatie

 

De luchtreiniger maakt gebruik van gesloten ionisatie. Om specifieker te zijn: positieve ionisatie, waarbij in tegenstelling tot negatieve ionisatie, de kans op ozonvorming aanzienlijk minder is. Ook worden virussen in de luchtreiniger gedood. De luchtreiniger tevens zeer effectief voor het verwijderen van schimmels, endotoxines en bacteri├źn.

Geschikt voor binnenlucht, inlaatlucht en uitstoot (emissie)

 

De luchtreiniger is geschikt voor zowel luchtreiniging in de stal (binnenlucht), luchtreiniging naar de stal toe (inlaatlucht), als luchtreiniging van uitgaande lucht (emissie). De Aspra kan als zelfstandig systeem worden toegepast, maar ook geïntegreerd met andere technieken, zoals een WtW. Afhankelijk van de behoeften van de boer, kan voor een specifieke toepassing of combinatie gekozen worden.

 

De capaciteit per systeem bedraagt 11.000 m┬│/uur. Door de modulariteit van het systeem, is het zeer gemakkelijk om op te schalen naar een veelvoud van deze capaciteit. Het benodigde aantal luchtreinigers is afhankelijk van o.a. de toepassing (reiniging binnenlucht, inlaatlucht of emissie), het aantal dieren, het volume van de stal en de gewenste stofreductie.

Bron: Pluimveeweb

Geschreven door:
booomdigital

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu