Geschreven door: booomdigital op 23 april 2019

“Realtime data geeft pluimveehouders weer een stuur in handen”

Stalmeesters is een nieuw platform in de legsector om de transparantie in een snel veranderende wereld te vergroten. “Het is een platform voor en door de pluimveehouder”, zo legt initiatiefnemer Remco Westerbroek uit.    “Dat draait om slimmer boeren door middel van realtime-sensoring van de stalwaarden en die waarden kun je vervolgens delen met collega’s. Hierdoor ontstaat een mogelijkheid om trendlijnen met elkaar te vergelijken, waardoor problemen en emissies snel inzichtelijk worden.”   Uiteraard is elke stal anders, beseft ook Westerbroek. “Verschillende rassen, een andere stalinrichting of klimaatbeheersing. Het doel is juist om iedere pluimveehouder meer inzicht en houvast te geven in zijn of haar eigen situatie.”  

Grip op proces

  luimveehouder weinig tot niks kan beginnen. “Het is ook niet de bedoeling om de pluimveehouder te confronteren met nog meer normeringsrapporten, waarvan de meest duidelijke uitleg in de kosten zit. Wij willen juist samen met de pluimveehouder de inspanning tonen en vooruitgang boeken als het gaat om thema’s als fijnstof, CO2, ammoniak en energieverbruik. Zo krijgt de ondernemer antwoorden op vragen van collega’s of andere mensen waar hij of zij de data mee wil delen. Het is in deze tijd van razendsnelle opinie en verandering meer dan ooit nodig dat de pluimveehouder ook zelf meer aan de knoppen gaat draaien. Grip en inzichten op het proces in en rond de stallen biedt experimenteerruimte. De pluimveehouder krijgt hiermee een stuur in handen.”  

“Eerst probleem definiëren”  

Westerbroek merkt op dat de pluimveehouder systemen aangeschaft, omdat een certificaat hiervan zegt dat het werkt. “Maar de werking hangt van vele factoren af. Die factoren zitten vaak wel ergens in het hoofd van de vakman. Maar als die met realtime trendlijnen inzichtelijk worden gemaakt, kun je werken aan je processen. Je kunt zoveel meer meten en weten met behulp van sensoren.”  

Met onze sensortechnieken geven we de pluimveehouder inzicht over wat er binnen in zijn stal gebeurt. Zo kan het zijn dat de conclusie is dat er gezocht moet worden naar een andere oplossing dan de huidige of een aanpassing daarvan. Sterker nog: vaak is het probleem nog niet eens goed gedefinieerd. Met Stalmeesters gaan we eerst naar de basis. Eerst goed meten wat er in de stal gebeurt en vervolgens samen discussiëren en nadenken over de beste oplossing. En die discussie vindt plaats op ons platform, waar je sensordata kunt delen in je eigen gesloten omgeving”.

Realtime data

 

Een volgende stap is dat een samenvoeging van beschikbare data en trendlijnen op het dashboard worden ingezet om de technische resultaten te verbeteren doordat mogelijke verbanden eerder gelegd kunnen worden: minder uitval en betere legpercentages. “Als boer heb je één cockpit. Met alle relevante staldata. Zo wordt het een management tool. En die data moet transparant zijn. Er zijn partijen die veel meten, maar vervolgens data afschermen. Wij zeggen juist: hier heb je alle realtime data direct beschikbaar, want het is jouw data. Vervolgens bepaalt de pluimveehouder zelf welke data er op het platform gedeeld wordt om de interactie met collega pluimveebedrijven aan te gaan en welke data kan worden afgenomen door externe partijen.”  

“Gesprekspartner van beleidsmakers”  

Het doel van Stalmeesters is dus data verzamelen door middel van realtime-monitoring en de discussie aangaan op het platform over mogelijke oplossingen voor het verder optimaliseren van de resultaten. Daaruit kunnen nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan met bijvoorbeeld toeleveranciers, kenniscentra en de overheid. Maar vooral een plek waar het verhaal van de boer wordt verteld. Dat zal volgens Westerbroek moeten leiden tot een betere profilering van de sector en dat met name richting de overheid.  

“De pluimveesector moet één geluid laten horen. Door alles te meten – niet alleen luchtstromingen, maar bijvoorbeeld ook strooisensoren – kunnen er verbanden gelegd worden. We hebben meerdere testlocaties in Nederland lopen, waar we sinds de realtime data worden verzameld, direct kunnen reageren op afwijkende trendlijnen en door de inzichten anders kijken naar probleem en oplossing. Zo word je als ondernemer ook een sterke gesprekspartner in plaats van een ontvanger van allerlei regels. Als pluimveesector kunnen we laten zien hoe goed we met zijn allen bezig zijn. Maar zo kunnen we ook als branche aan tafel gaan zitten bij beleidsmakers en feiten delen die er toe doen.”

  Bron: PluimveeActueel

Geschreven door:
booomdigital

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu