Realtime sensoring stalklimaat

De rol van realtime sensoring op de dagelijkse operationele aansturing van het stalklimaat en het monitoren en verbeteren van de emissie-uitstoot.

De betrokken partijen:

Stalmeesters, van innovativiteit naar circulariteit

Wat we doen?

Op gezette tijden komt onze projectgroep nu bij elkaar, gewoonlijk in een online omgeving. Het doel van deze korte technische evaluaties is om te kijken of er effecten zijn van ingestelde maatregelen. Samen proberen we een oordeel te vormen over hetgeen we zien; onverwacht en wat we wel hadden verwacht. De rol van de staleigenaar is hierin enorm belangrijk, want alleen hij is dagelijks in de stal aanwezig om te ruiken, te zien en te voelen. De menselijke sensor die zelf goed kan waarnemen. 

Je doet in zo’n praktijkexperiment met elkaar een schat aan ervaringen op, door de diverse uitdagingen die we iedere stap proberen op te lossen. Bijvoorbeeld hoe systemen zich gedragen in de dynamiek van een stal-omgeving, waar sprake is van meer mechanische en sterk wisselende belasting van systemen en elektronica. Of de rol van reserveonderdelen en de mate van beschikbaarheid daarvan. Wat gebeurt er in het strooisel? Ook daar verzamelen we informatie die we met elkaar evalueren, duiden en omzetten naar nieuwe metingen.

We zijn maar net een paar weken onderweg en het belooft nu al een boeiende reis te worden.

Wat weten we inmiddels?

1.

Het is mogelijk om realtime inzichten en effecten waar te nemen en vast te leggen;

2.

Het is belangrijk om niet alleen de sensorwaarden te kennen en te leren doorgronden, maar het is minstens zo belangrijk om relevante data te hebben van randapparatuur en omgevingsinvloeden (met name weersomstandigheden als RV en Temp);

De deelnemers

tech

Avic

Een gerenommeerde speler op het gebied van IoT-oplossingen voor het verbeteren van werkprocessen. Door middel van duurzame en schaalbare oplossingen geven zij dagelijkse inzichten door middel van realtime sensoring data.

tech

Eagle Eye Networks

Van oudsher een leverancier van videobewakingssystemen dat met haar API-platform een open en veilig platform biedt voor veranderende behoeften. Met dit experiment zetten zij hun gebruiksvriendelijke AI in om inzichten en analyses uit de stal te verkrijgen op basis van het gedrag van de dieren. Wat kunnen we leren uit de beelden als we bijvoorbeeld afwijkende waarden constateren vanuit de sensoring.

boer

Staleigenaar

Een enthousiaste en gedreven boer die door middel van het experiment meer inzicht wil krijgen op het stalklimaat en het positief beïnvloeden van de emissies in de stal. Meer sturing op basis van de dagelijkse inzichten, waardoor hij de keuzes die hij maakt kan valideren. Welke ingreep heeft een positieve invloed op de emissie-uitstoot van zijn stal.

initiator

Stalmeesters

Wij organiseren en begeleiden het experiment. Op ons platform verzamelen we de dagelijkse data en de videobeelden en tonen die via ons dashboard. We bespreken wekelijks de rapportages om de juiste interpretatie te geven aan de verkregen data. Samen bekijken we welke sturing noodzakelijk is of welke verandering in stalconfiguratie we denken te moeten testen.